Blog

Muncitorii care isi fac bine treaba si de ce ii gasim atat de greu

Nu este un secret faptul ca in tara noastra exista un mare deficit de forta de munca, personal calificat in domeniul constructiilor si nu numai.

Chiar si in perioada de scadere economica, cererea permanentă de personal calificat este una dintre caracteristicile pieţei muncii din România. Migratia, salariile neatractive, lipsa educatiei adecvate rezultata din cauza deficientelor din sistemul de invatamant au condus la acesta mare problema , a lipsei fortei de munca specializate .
Un studiu arata ca peste 60% dintre companiile romanesti intamplna dificultati in a gasi personal specializat , Romania fiind pe primul loc cu cel mai mare deficit de personal calificat la nivel global.
Oare cum am ajuns aici ? Dupa revolutia din ’89, dupa cum bine stim, a inceput distrugerea industriei tarii . Fabricile si uzinele au fost privatizate pe sume insingnifiante , falimentate si vandute la fier vechi de “baietasii” , “smecherasii” puterii politice din acea perioada.
Drept urmare zeci de mii de muncitori calificati au ramas fara un loc de munca , acestia fiind nevoiti sa gaseasca diverse solutii si alternative de munca pentru a supravietui .
Stii vorba aia dupa ’90 ? “Du-te tata si fa o facultate sa nu mori de foame ca mine !” Nimic rau in asta, dar uite cum dupa o perioada de timp am ajuns sa avem o tara plina de oameni cu studii superioare si fara un loc de munca, cautand angajatori din domenii total diferite fata de cel studiat/specializat. Era chiar o rusine sa inveti la o scoala profesionala , sa te specializezi pe o meserie anume , de care este mare nevoie acum. Revenind la meseriasii din constructii , multora dintre noi ni s-a intamplat ca atunci cand se iveste o problema in locuintele noastre, sau dorim sa ne reamenajam casa/apartamentul sa nu stim de unde sa incepem , pe cine sa contactam. Si asta din lipsa increderii , din prisma experientelor nefericite din trecut cu asa zisii “Dorei”. Acei muncitori neinteresati de calitatea serviciilor prestate , care urmaresc doar castigul de moment , treaba facand-o de mantuiala. Pe principiul “las-o ca merge si asa”.Asteptand cu nerabdare sfarsitul zilei de lucru, pentru a porni in mare graba spre cea mai apropiata crâsma . Dar nu suntem noi in masura sa judecam , fiecare e liber sa faca ce vrea cu viata si cu banii sai . Asta in masura in care nu ne afecteaza direct , pentru ca vom judeca neprofesionalismul atunci cand faianta incepe sa cada de pe pereti sau descoperim mari defecte si greseli in spatiul proaspat renovat sau construit.
Acest fapt constituie o problema deoarece adevaratii mesteri sunt catalogati si perceputi gresit, iar clientii sunt derutati . Intr-un domeniu in care din cauza incompetentei si a lipsei de profesionalism atitudinea generala este “capul plecat” , atitudine normala atunci cand nu esti sigur pe pregatirea ta si faci lucurile de mantuiala .
Este un domeniu in care trebuie sa ajuti clientul cu sfaturi si solutii la problemele intalnite , acesta fiind principalul motiv pentru care un muncitor bun este cautat.
Si cum spuneam credem ca aceste probleme pleaca de la educatie , pregatire, atitudine, interes si responsabilitate pentru ceea ce faci.
Cati muncitori din domeniu merg la targuri de specialitate , cursuri, studiaza si invata procedee noi sau se pun la curent cu ultimele materiale si tehnologii aparute ? Noi am vazut foarte putini .
Ca si companie ce activam in zona amenajarilor si constructiilor ne-am concentrat si am dedicat o mare parte din timp resurselor umane, sa gasim oameni competenti . Si trebuie sa recunoastem ca a durat destul de mult pana sa cream o echipa formata din profesionisti .
Motivul pentru care gasim atat de greu mesteri competenti, este foarte simplu. Daca nu sunt rataciti printre “Doreii” de care vorbeam sunt angajati de diverse firme care tin cu dintii de ei, platindu-i cum se cuvine, evident . In concluzie , sfatul nostru este ca atunci cand aveti nevoie de aceste servicii sa cautati sa va informati cat mai bine.
Va recomandam sa lucrati cu o firma sau cu o persoana autorizata pentru a putea semna un contract valabil si a beneficia de garantie si factura .

O zi excelenta va dorim!

Pentru sfaturi si solutii ne puteti scrie la adresa office@corpconstruct.ro Va vom raspunde in cel mai scurt timp .

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top