MONTAREA TAPETULUI in 6 pasi simpli
Tapetul a aparut in timpul Renasterii ca o varianta mai ieftina la tapisarea pereilor. Tapiseriile de mari dimensiuni erau accesibile doar nobilimii, avand un cost foarte ridicat.
Primii utilizatori ai acestui nou tip de decoratiune interioara au fost francezii. Jean-Michel Papillon este considerat inventatorul tapetului si primul care realizeaza fasii de hartie care prin alaturare creaza un model continuu.
Franta si Anglia au fost lideri in productia tapetului. Teptul si tehnicile folosite pentru producerea lui au evoluat continuu, iar in secolul XVIII a fost inventata masina ce printa fasii lungi de tapet.
In secolul XIX, popularitatea tapetului atinge cote maxime, acesta fiind o varianta economica de a aduce un plus de eleganta interioarelor, fara costuri prea ridicate.
Si in zilele noastre, tapetul este un element de design foarte apreciat de arhitectii de interior.
Acesta este folosit pentru crearea accentelor – vezi folosirea pe un singur perete; sau pentru tapetarea in totatlitate a unei incaperi. Aceasta varianta este folosita mai ales in amenajarea interioarelor in stil clasic.
Daca alegerea tapetului poate fi destul de simpla, montajul in schimb poate ridica unele probleme daca nu aveti experienta necesara.
Mai jos va descriem in cativa pasi simpli procedeul de montare al tapetului:
Dupa ce v-ati asigurat ca aveti uneltele necesare (rigla de mari dimensiuni, cutter, adeziv pentru tapet, pensula, lavete, rola cauciuc) puteti trece la montarea propriu-zisa.
1.Achizitia – achizitionati tapetul in functie de incaperea in care se va monta. De exemplu, daca se monteaza in mediu umed, achizitionati un tapet vinilic, nu unul din hartie.
Tineti cont de pierderi!
Cand calculati necesarul de tapet luati in calcul pe langa inaltimea camerei in care se va monta si marimea modelului. De exemplu daca inaltimea camerei este 2.6 m, iar modelul tapetului este in module de 0,5m, adaugati la H-ul camerei H-ul modelului. Astfel veti avea un H de 3.1m, la care veti imparti lungimea rolei pentru a obtine necesarul de bucati.
Daca alegeti un tapet uni sau cu dungi verticale, acest calcul nu este necesar. Puteti calcula o pierdere minima de cativa cm.
2.Curatarea suprafetei pe care urmeaza a fi montat tapetul –Dupa ce ati inlaturat eventualele decoratiuni sau terminale (prize, intrerupatoare) existente, suprafata trebuie degresata si curatata de imperfectiuni sau denivelari. Dupa ce a fost curatata si verificata se poate aplica un strat de grund.
3.Alegerea punctului de plecare – acesta poate fi fereastra sau usa.
4.Taierea tapetului – este recomandata taierea acestuia in fasii, dupa ce ati masurat cu atentie inaltimea peretelui. Folositi un cutter foarte bine ascutit si o rigla cand masurati si taiati tapetul.
Se recomanda numerotarea fasiilor dupa taiere.
5.Montarea tapetului pe perete se face cu ajutorul unui adeziv special. Preparati adezivul conform instructiunilor de pe ambalaj.
Dupa preparare, aplicati adezivul cu o rola sau o pensula pe dosul fasiei de tapet ce urmeaza a fi montata. Intindeti adezivul de la mijlocul fasiei spre extremitatile acesteia. Cand ati terminat de intins adezivul, pliati fasia de tapet, aducand capetele spre mijloc pentru a permite adezivului sa patrunda mai bine in tapet. Aplicati apoi adeziv pe suprafata de perete pe care urmeaza sa aplicati tapetul.
6.Aplicarea primei fasii de tapet. Montajul propriu-zis se face de sus in jos. Dupa ce ati pozitionat cu grija fasia de tapet, o intindeti pe toata lungimea peretelui. Taiati cu un cutter foarte bine ascutit marginile in plus, iar cu o rola cauciucata presati foarte bine fasia de tapet pentru a inlatura bulele de aer formate. Cu o carpa curata inlaturati adezivul in exces. Urmatoarea fasie se aplica in continuarea primei, fara a suprapune marginile. Repetati procedeul pana la tapetarea completa a peretelui.
Speram ca sfaturile noastre v-au fost de ajutor si va invitam sa ne contactati la adresa office@corpconstruct.ro pentru informatii suplimentare!
Echipa CorpConstruct