Blog

Sistemul de incalzire invizibil – Incalzirea prin pardoseala si avantajele ei

Incalzirea prin pardoseala este folosita inca din antichitate in China, Egipt si Roma. Sistemul folosit presupunea arderea intr-un focar si dirijarea gazelor calde printr-un sistem de canale executat sub pardoseli.

In Europa sistemul incepe sa fie folosit cu preponderenta dupa al doilea razboi mondial, o data cu procesul de reconstructie. Sistemul consta in inglobarea in pardoseli a unor tevi de otel prin care circula agent termic.

In zilele noastre incalzirea in pardoseala este realizata in doua moduri:

-Incalzire cu agent termic (incalzire centrala) printr-un sistem de tevi inglobat in pardoseala, prin care circula agentul termic; si

-incalzire electrica- cu ajutorul unor sisteme de cabluri sau folii inglobate in pardoseala.

Comparand sistemul de incalzire prin pardoseala, cu agent termic cu cel clasic cu radiatoare, vom vedea ca acest sistem este net superior, datorita modului de distributie a caldurii.

Sistemul cu radiatoare emana caldura peste nivelul solului, aceasta ridicandu-se si intorcandu-se la sol sub forma de aer rece; pe cand sistemul de incalzire in pardoseala degaja caldura uniform la nivelul solului, sporind confortul termic.

Lipsa radiatoarelor din incaperi este un alt avantaj, atat spatial cat si estetic.

Deasemenea, senzatia conferita la nivelul solului, in mometul in care se paseste direct pe suprafata incalzita, nu este de neglijat. Aceasta fiind una din principalele caracteristici enumerate in lista avantajelor.

Comparand sistemul de incalzire in pardoseala prin agent termic cu cel electric, vom constata ca cel electric este mai avantajos din mai multe puncte de vedere.

In primul rand, sistemul cu agent termic are nevoie de o sapa de 10-12 cm, pe cand cel electric are nevoie doar de 3-5 cm; rezultand astfel o economie de material.

Datorita distantei mici fata de suprafata pardoselii, varianta electrica produce caldura mult mai rapid, inclazind aproape instantaneu suprafata si diminuand consumul.

Deasemena, varianta electrica are o durata de viata mai mare decat sistemul cu agent termic – aproximativ 50 de ani.

Siguranta in exploatare a variantei electrice este mai buna. Varianta cu agent termic poate produce inundatii.

Deasemena, costul de mentenanta in timp este nul in varianta electrica fata de cel al instalatiei pe apa- ce va avea nevoie de intretinere/schimbare datorita imbatranirii pieselor.

Sistemul electric de incalzire prin pardoseala se utilizeaza de regula pe suprafete

pe care nu se exista obiecte. Ex- mobilier incastrat, dusuri, cazi de baie etc ce pot impiedica trecerea fluxului de energie termica.

Cablurile sistemului de incalzire electric nu trebuie sa fie intersectate sau scurtate. Este recomandata folosirea bucatilor intregi.

Deasemena, trebuie sa va asigurati ca materialele folosite la finisaje sunt speciale pentru acest tip de incalzire: de exemplu sapa, adezivul, placile de gresie sau parchet. Toate aceste materiale, in varianta pentru incalzire in pardoseala, au caracteristici speciale.

Finisaje recomandate

Inca de la alegerea tipului de incalzire folosit, trebuiesc luate in considerare si finisajele pe care le dorim in casa, deoarece acestea pot influenta calculele initiale, puterea termica si consumul de energie.

Dimensiunea sistemului de incalzire se bazeaza pe necesarul termic. In calculul necesarului termic se iau in considerare si dimensiunea golurilor, izolatia casei si materialele folosite.

Puterea de incalzire va varia in cazul unei suprafete acoperite cu gresie sau piatra. Aceste suprafete necesita o putere de incalzire mai mare in comparatie cu suprafetele acoperite cu parchet.

De luat in considerare este faptul ca la sistemul de incalzire in pardoseala se poate folosi doar parchet special conceput.

Ideal pentru incalzirea in pardoseala este parchetul dublustratificat, datorita faptului ca are o rezistenta termica foarte buna , coeficienti mici de dilatare si o distributie uniforma a caldurii pe intreaga suprafata.

Esente de lemn recomandate pentru acest tip de pardoseala sunt artarul si fagul dar si esentele exotice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top