Blog

Intoarcerea la origini – Case ecologice

 Un trend foarte actual in domeniul constructiilor il constituie casele ecologice.

De la casele de chirpici, lut, lemn, la cele din baloti de paie –optiunile sunt destul de variate, iar confortul si avantajele promise de acest tip de case au convins din ce in ce mai multi oameni sa isi indrepte atentia catre ele.

Materialele folosite pentru aceste case sunt materialele pe care le foloseau bunicii nostri in constructia caselor de la tara: chirpici, lut, mortar din var. In aceasta perioada in care constructia de case eco a luat amploare, au inceput sa se foloseasca si in Romania, material naturale ce constituie o alternative la cele sintetice.

De exemplu, polistirenul poate fi inlocuit cu canepa – un material natural termoizolant cu o eficienta mai mare, vopseaua lavabila poate fi inlocuita cu cea pe baza de var iar invelitorile din tabla pot fi substituite cu succes de cele realizate din stuf sau lemn.

Pentru a putea denumi o casa “ecologica” aceasta trebuie sa aiba anumite caracteristici esentiale.

  • Sa utilizeze tehnologii neconventionale – energia solara, eoliana
  • Sa fie construita din materiale nepoluante – in toate stadiile de productie – de la extractie , fabricare, montare, reciclare.
  • Sa fie independenta energetic si sa aiba un consum cat mai mic de energie
  • Proiectarea sa respecte si sa utilizeze corespunzator situl si avantajele naturale directe oferite de mediu.

Un amplasament propice pentru o asemenea casa, il constituie o locatie ferita de poluare, atat sonora cat si olfactiva, cu un peisaj reconfortant si odihnitor vizual.

Orientarea si pozitionarea casei reprezinta un factor esential pentru acest tip de case. O casa ecologica trebuie sa profite din plin de conditiile disponibile pe sit si sa utilizeze la maxim resursele climatice.

Un plan simplu, dreptunghiular, orientat spre sud (unde situl permite) cu deschideri mari (menite sa capteze energia soarelui pe timpul iernii) si deschideri putine pe latura din nord – pentru asigurarea ventilatiei naturale. Un volum cat mai compact, cu perforatii putine, contribuie la reducerea consumului de energie.

Timpul de constructie al unei case ecologice este comparativ cu cel al unei case din beton. Acesta poate varia intre 3-4 luni pentru o suprafata aproximativa de 100 mp. O astfel de casa nu se construieste intr-un timp foarte scurt, si nici nu ar trebui – deoarece materialele folosite sunt naturale iar uscarea lor se face natural, la soare. Modul in care se realizeaza constructia unei astfel de case este etapizat. Daca este vorba de o casa din lemn – in Romania se gaseste destul de greu lemn uscat corespunzator. Recomandarea catre client este sa foloseasca materiale bune calitativ si sa respecte timpii de constructie si montaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top