Blog

Acoperisuri verzi – oaze de liniste urbana

In mijlocul unui oras aflat intr-o dezvoltare continua, unde zonele de liniste sunt din ce in ce mai greu de gasit, au inceput sa apara adevarate oaze de recreere.

Desi conceptul este unul relativ nou pentru Bucuresti, a fost indragit si implementat rapid de cei ce isi doresc o casa sau un birou “eco-friendly”.

Desi conceptul pare nou, de fapt reprezinta doar o intoarcere catre origini, asa cum mentionam intr-un articol anterior despre case ecologice, o intoarcere spre o perioada in care omul avea o relatie mult mai stransa cu natura.

Existau diferite tipuri de locuinte, construite semi-ingropat, unde acoperisul verde era doar un rezultat al pozitionarii acestora in raport cu solul.

Acest tip de acoperis aduce cu sine pe langa factorul esthetic ce poate prima in zilele noastre, o serie de beneficii precum:

Izolarea termica a locuintei, filtrarea dioxidului de carbon si improspatarea aerului, reducerea consumului de energie pentru racirea locuintei pe timpul verii, diminuarea efectului de sera, managementul apelor rezultate din ploi.

Cand ne referim la acoperisuri verzi ne gandim la cladiri ale caror acoperisuri sunt acoperite in intregime sau partial cu vegetatie ce creste in mod natural.

Pentru aceste proiecte, exista doua variante de gradini: intensive – formate din tufe si copacei sau extensive – formate din flori si gazon . Diferenta dintre ele o constituie grosimea stratului de pamant.

Bineinteles, inainte de a amenaja o astfel de gradina, se ia in calcul rezistenta cladirii si se discuta cu un specialist inainte de implementare, deoarece pamantul incarcat cu apa ajunge si la 200-300 kg/mp pe acoperis.

Desigur, cand doriti sa implementati o astfel de gradina pe acoperisul propriei case, pe langa specialistul in structuri ar trebui sa apelati si la o firma specializata in creearea/amenajarea de gradini.

Pe langa proiectul de design (simulare 3D in care vi se prezinta cum va arata viitoarea gradina)– realizat de un peisagist – aveti nevoie de specialistul in amenajari care sa va recomande straturile suport: membrane aditivate prin care nu trece apa si nu trec nici radacini, sistem de drenaj si filtrare– ce directioneaza apa spre grupurile de plante, strat de drenaj si bineinteles tipurile de plante ce se preteaza acestui tip de amenajare.

Chiar daca costurile pentru un astfel de acoperis sunt ridicate in prima faza, investitia este amortizata in timp. Protejeaza structura acoperisului prin limitarea variatiilor de temperatura si ii mareste viata considerabil. Izoleaza fonic, termic si imbunatateste conditiile de viata ale intregii comunitati prin reducerea efectelor incalzirii globale.

In Bucuresti, unul dintre cele mai cunoscute exemple de astfel de gradini il reprezinta gradina situata pe acoperisul Promenada Mall, o adevarata oaza de verdeata si liniste printre betonul si poluarea citadina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top