Blog

Tehnologiile viitorului în construcții

La fel ca în oricare alt domeniu din viață, și în construcții, viitorul este mai aproape decât crezi. Și tocmai din acest motiv, viitorul înseamnă și noi tehnologii în construcții și în proiectele de amenajări interioare. Apar noutăți în fiecare zi, iar tehnologia explodează în această perioadă, mai repede chiar decât pot ține pasul constructorii. Iar firmele de construcții și amenajări interioare adoptă și în România, mare parte din tot ce apare nou pe piață. Iată doar câteva dintre tendințele de moment cărora le vom acorda atenția noastră.

Locuințele inteligente

Cel mai probabil, ai tot auzit despre acest tip de locuință și în România, iar realizarea unui astfel de spațiu nu este un proces atât de dificil precum ai crede. Clădirile inteligente utilizează tehnologia informației pentru a rămâne conectați la sistemele de construcție, la oameni și la mediul global. Astfel, vorbim despre procese automatizate pentru a controla operațiunile de construcție, cum ar fi aerul condiționat, încălzirea, ventilația, iluminatul, securitatea și alte sisteme necesare acasă. Cum se realizează toate acestea? Utilizând senzori, microcipuri și alte dispozitive, clădirile inteligente colectează date și le gestionează. Marile avantaje ale acestor tipuri de locuințe sunt reducerea consumului de energie și reducerea impactului asupra mediului.

Imprimarea 3D

Este o tehnologie care a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, în 2016 existând, pentru prima data prima locuință tipărită viabilă, complet 3D, exact așa cum este ea în viața de zi cu zi. Imprimarea 3D continuă să se îmbunătățească în fiecare an iar cel mai probabil în viitorul nu foarte îndepărtat va fi posibilă imprimarea detaliilor, precum plăci, pahare sau prosoape. Când imprimantele 3D vor fi ușor de achiziționat, construcțiile vor cunoaște o revoluție care va schimba acest domeniu pentru totdeauna.

Sursa foto

Construcții cu un consum scăzut de energie

Este vital ca viitorul în construcții să se concentreze pe construcții care vor economisi energia și vor reduce semntificativ costurile. Prin aceste transformări se reduce și impactul asupra mediului, aceasta fiind una dintre cele mai actuale preocupări în întreaga lume. Este o abordare inovatoare în amenajări interioare, realizată cu materiale și tehnologii corespunzătoare, eficiente din punct de vedere energetic. Și aceste proiecte vor reuși la final să producă clădiri cu până la 70% mai eficiente decât clădirie construite până în prezent.

Vopsea din nanoparticole

Cel mai probabil, ai auzit până în prezent de acest tip de vopsea care devine din ce în ce mai populară. Marele avantaj al acestui tip de finisare prin vopsea din nanoparticole este că poate crea suprafețe cu duritate ridicată. De asemenea, suprafețele vor avea capacitatea de a se autocurăța. Deci, casele viitorului nu vor fi niciodată murdare, vor fi rezistente la mucegai și își vor schimba culorile pereților în funcție de ce dorește proprietarul.

Dronele

Probabil cel mai așteptat moment pentru echipele de construcții este acela în care dronele vor fi folosite pentru proiecte de renovare. Și e mai aproape decât ne așteptăm, pentru că această tehnologie este în plină dezvoltare. Astfel, achiziția anumitor bunuri dar și mutarea acestora într-un proiect de amenajări interioare va fi realizabilă în curând.

Ne punem zi de zi întrebare: cum vom renova în zece ani? Și conchidem că totul va fi tehnologizat. Bănuim că vor exista o multitudine de echipamente informatice care vor gestiona întregul proiect, senzori pentru a testa funcționalitatea și proiecte ușor de previzualizat chiar înainte de a fi terminate, datorită imprimantelor 3D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top