Cele mai noi tendințe: fațadele verzi spectaculoase
Am fost dintotdeauna pasionați de curentul eco în construcții, renovări și amenajări interioare și am scris de-a lungul timpului despre tendințe și abordările noastre în ceea ce privește acest subiect de interes. Astăzi scriem cu entuziasm despre zidurile clădirilor decorate cu plante, despre fațade dinamice care influențează remarcabil evoluția ahitecturii unui oraș.
Pe lângă partea estetică, merită să scoatem în evidență și importanța pe care aceste fațade verzi o aduc mediului. Ele reduc pierderile de căldură, reduc scurgerile apei de ploaie și ajută la filtrarea poluanților din aer. Astfel, astăzi asistăm la o adevărată expoziție realizată de ingineri și arhitecți cu fațade unice din diferite locuri ale lumii.
Patrick Blanc a creat propriul său sistem pe care l-a perfecționat de-a lungul a câteva decenii. Astfel, pe o structură dintr-un cadru metalic care susține o placă din PVC sunt prinse două straturi de pâslă de poliamidă. Aceste straturi imită mușchii de creștere a stâncilor și susțin rădăcinile multor plante. O rețea de țevi oferă o soluție nutritivă, rădăcinile plantelor preiau substanțele nutritive de care au nevoie și excesul de apă este colectat în partea de jos a peretelui printr-un jgheab, înainte de a fi reintrodus în rețeaua de țevi. Inovațiile lui Patrick sunt acum disponibile de la o varietate de producători.
Muzeul Quai Branly
Muzeul Quai Branly din apropierea Turnului Eiffel, cu vedere către râul Sena are o fațadă proiectată de Patrick Blanc care la momentul creării acesteia a reprezentat cel mai scump perete verde din lume la acea vreme. Nevoia unei astfel de fațade a fost dată de arhitectura zonei, astfel că texturile variate ale plantelor se amestecă perfect cu grădinile înconjurătoare. Peretele susține 150 de specii de plante diferite, unele chiar exotice, printre care floarea soarelui, ferigi sau sălcii.
Spitalul de Copii Lady Cilento
Spitalul de Copii Lady Cilento din Australia a fost conceput în jurul ideii că apropierea de natură promovează sănătatea și fericirea pacienților. Inspirată de copaci, fațada colorată dă un înțeles complet nou termenului de perete verde. Pe terasa de pe acoperiș, legătura cu natura devine mult mai profundă. Aici a fost creat un acoperiș verde în care pacienții și familiile lor au un loc confortabil și relaxant. Pe lângă partea estetică, această vegetație are ca scop să acționeze ca o barieră sonoră și să absoarbă zgomotul traficului din apropiere și îmbunătățind acustica spațiilor interioare. Peretele verde și sistemele de acoperiș au fost construite folosind 1.630 module de perete verde și conțin un total de 23000 de plante.
Caixa Forum
Caixa Forum este un muzeu de artă și un centru de cultură situat într-o fostă secție industrială din Madrid. Arhitecții au fost însărcinați cu transformarea unei centrale electrice istorice într-un „magnet urban”. Baza clădirii a fost tăiată, permițând clădirii să „plutească” deasupra unei piețe publice continue. Piesa centrală a pieței, în contrast puternic cu cărămida roșie și oțelul ruginit, este peretele verde verde de Patrick Blanc.
Peretele verde a fost instalat pe partea laterală a unei clădiri cu patru etaje existente, transformând fațada goală într-una vibrantă, care conține 250 de soiuri de plante. Construit de-a lungul străzii din Grădinile Botanice Regale din Madrid, acest zid verde a avut un succes incredibil în atragerea vizitatorilor la proiect.
Sursa: Architizer