Apartament 10
Echipa noastră de amenajări interioare București colaborează deja de câțiva ani cu 441 Design Studio, un birou care se diferențiază prin viziunea aparte pe care o aplică pentru fiecare proiect în parte.
În 2020, am hotărât să devenim împreună beneficiarii unui proiect de investiție și amenajare. Așa că am cumpărat în septembrie un apartament de două camere, cu 60 de metri pătrați, în zona Traian din București, și ne-am împărțit rolurile: CorpConstruct s-a ocupat de partea de construcții și management de șantier, iar 441 Design Studio de design interior și achiziții. În octombrie, am demarat șantierul.
Drumul de la moloz la ședința foto
Apartamentul era decopertat complet de fostul proprietar, care începuse deja să facă renovări. Echipa noastră de amenajări interioare București a manipulat și evacuat la groapa de gunoi tot ce înseamnă moloz, și a început procesele de construcții: am refăcut complet instalațiile electrică, sanitară și termică. S-au făcut trasee electrice noi și s-au suplimentat sursele de lumină încastrate în perete.
Apartamentul nu avea calorifere sau centrală, doar urmele unor coșuri de fum de la sobe, pe care a trebuit să le curățăm și mascăm. Pentru centrală, s-a făcut proiect pentru a aduce țeava de gaze de pe casa scării în apartament. Centrala a fost mascată într-un corp metalic custom desenat de arhitecți.
În șantier au urmat partea de gips carton (pereții nu erau într-o stare bună și au trebuit îndreptați), plafoane, pereți, nișe, ghene, apoi am intrat în zona de finisaje, cu bandă de îmbinare, aplicare glet, vopsea și restul operațiunilor. În baie, bucătărie și hol s-a turnat microciment gri deschis, după turnarea șapei. Spre final, am recondiționat parchetul masiv existent, prin șlefuire și lăcuire cu un lac pe bază de apă pentru trafic intens. Zonele de pardoseală unde fuseseră sobele au trebuit placate cu un material nou, un compromis din păcate inevitabil.
Am continuat cu etapa de mobilare, aranjare, reparații după montaj și recalibrări. Au urmat apoi curățenia după șantier, curățenia în detaliu și… ședința foto.
Procesul de renovare și amenajare a durat aproximativ două luni.
Cum arată acum apartamentul 441
Apartamentul e semidecomandat iar arhitecții au păstrat compartimentarea inițială, folosind mobilier pe comandă pentru a eficientiza cât mai mult interiorul. Pentru a crea mai mult spațiu, au renunțat la ușa din holul de intrare, care dădea impresia de hol înghesuit, și la ușa de la baie.
La intrare, există un geam, acoperit doar la interior, pentru a nu afecta arhitectura casei scării. Bucătăria este parțial delimitată de zona de zi, iar pentru a oferi transparență și fluiditate au propus un panou metalic, cu sticlă, ce lasă lumina să treacă. Astfel, bucătăria se află în relație directă cu locul de luat masa și livingul.
„Ne-am dorit să creăm acest spațiu de socializare, de flux și de mișcare foarte ușoară și primitoare acasă, astfel cele două camere, chiar dacă la nivel vizual sunt întrerupte de această materialitate, ea este cumva naturală și creează acest puzzle de cald-rece pe care ni-l dorim între texturile apartamentului”, explică arhitecta Alina Filipoiu de la 441 Design Studio.
Intrarea în baie se face prin…. dressing
Accesul în dormitor se face prin zona livingului. Pe lângă corpul de iluminat central, dormitorul are două aplice cu alură retro montate pe perete. Și întrerupătoarele din apartament au fost comandate special, cu un design retro, pentru a avea și rol decorativ.
„Ne place să credem că este ca o capsulă a relaxării, am vrut foarte mult să se simtă ca atunci când ești în vacanță într-o cameră de hotel”, menționează arhitecta Anca Dumitrescu de la 441 Design Studio.
Pentru a optimiza bugetul, arhitecții au dorit inițial să folosească un dressing IKEA, pe care să îl transforme. Acest lucru nu a fost posibil, astfel că au optat pentru o variantă custom, extrem de creativă.
Era singurul perete pe care puteau monta dressingul și nu au vrut să existe spații moarte, așadar trecerea în baie se face acum prin dressingul cu textură de lemn, decorat cu arcade metalice, lucrat cu Slender Tree. Lumina de la baie se aprinde dintr-un întrerupător dispus pe mobilier, în interiorul dressingului.
Baia este conectată la restul decorului prin elementele curbe reluate în fiecare cameră, și textura de marmură, folosită aici pentru placările ceramice.
„O casă este ca un workshop în care experimentezi, adaugi, editezi, analizezi și explorezi, dar întotdeauna cauți echilibrul lucrurilor”, este de părere arhitecta Alina Filipoiu.
Apartament 10 – Video Aici